Luchtvervuiling: Kinderen meer dan 37% blootgesteld dan volwassenen

Luchtvervuiling

Luchtreinigers kunnen luchtvervuiling tegen gaan. Ontdek nu de unieke luchtreinigers van Therapy Air van Zwitserse kwaliteit. Vraag meer informatie, advies en prijzen aan van onze luchtzuiveraars en luchtreinigers:

Luchtreiniger - luchtvervuiling

Stap 1 van 2

luchtvervuiling

luchtvervuiling

Luchtvervuiling

Kinderen tot zelfs 37 procent meer blootgesteld aan luchtvervuiling dan volwassenen.


Luchtvervuiling en kinderen

Luchtvervuiling en kinderen


In een interessant krantenartikel van HLN of Het Laatste Nieuws staat te lezen dat kinderen tot zelfs 37% meer kans hebben om blootgesteld te worden aan luchtvervuiling dan volwassenen.

Dit cijfer, namelijk dat kinderen tot 37% meer aan luchtvervuiling worden blootgesteld dan volwassenen, zou blijken uit een studie van The European Public Health Alliance (EPHA).

De European Public Health Alliance (EPHA) is een Europese vereniging zonder winstoogmerk en is gevestigd in België.

De leden zijn non-profitorganisaties die actief zijn in de volksgezondheid. De EPHA heeft 92 aangesloten organisaties in 21 Europese landen.

Het onderzoek naar luchtvervuiling werd gedaan door de Duitse milieugroepering Umwelthilfe.


luchtreiniger of luchtzuiveraar prijs


Luchtvervuiling: onderzoek

Deutsche Umwelthilfe (DUH) is een non-profit milieu- en consumentenbescherming organisatie, ondersteund door openbare en particuliere projectsubsidies en donaties.

Het is lid van het Europees Milieubureau in Brussel. Deze groep wil een forum bieden voor een dialoog tussen milieuorganisaties, politici en zakenmensen.

De Deutsche Umwelthilfe becijferde de luchtvervuiling (met name de hoeveelheid stikstofdioxide) op ruim 500 plaatsen in verschillende steden.

Opmerkelijk hierbij is dat de meetpunten zich respectievelijk op 1 m hoogte en op 2 m hoogte bevonden.

En dit om het verschil in luchtvervuiling te kunnen meten en vergelijken tussen volwassenen en kinderen.

Zo kon worden vastgesteld dat de luchtvervuiling op 1 m hoogte, dus de hoogte van kinderen, veel hoger was dan de luchtvervuiling op 2 m, de hoogte van volwassenen.

Er kon zelfs een verschil van luchtvervuiling worden vastgesteld tussen deze twee hoogtes tot zelfs 37%.

Dit betekent dat de kinderen in het verkeer doorgaans veel meer worden blootgesteld aan luchtvervuiling.

De luchtvervuiling, met name de aanwezigheid van stikstofdioxide, wordt vooral veroorzaakt door auto’s met dieselmotoren.

De studie stelt zelfs dat dit kan leiden tot onder andere dementie, longaandoeningen en hartaandoeningen.


luchtvervuiling

luchtvervuiling


Overweeg het kopen van een luchtreiniger tegen luchtvervuiling

Bent u ook geschrokken van dit hoge cijfer, met name 37% meer blootstelling van kinderen aan luchtvervuiling, dan moet u een luchtreiniger overwegen.

Hoewel het cijfer van 37% betrekking heeft op de lucht buiten, met name lucht in het verkeer, is het raadzaam om er voor te zorgen dat er steeds gezonde lucht in uw woning aanwezig is.

Daarom is het kopen van een goede luchtreiniger, zoals de Therapy Air, een verstandige keuze.

Dankzij een luchtreiniger kunnen uw kinderen en natuurlijk ook uzelf genieten van zuivere, gezonde lucht en dat is belangrijk.

Als individu kan u weinig doen aan de algemeen aanwezige luchtvervuiling in het verkeer, maar de lucht binnen, die kan u wel aanpakken en dit dankzij een luchtreiniger.

Wilt u kennismaken met onze luchtreinigers, aarzel dan niet om met ons contact op te nemen.

Dat kan heel eenvoudig en snel: U vult het contactformulier in van onze luchtreinigers en zo spoedig mogelijk nemen we contact met u op.

U ontvangt dan een prijsofferte en u kan dan overwegen om de luchtvervuiling of de aanwezigheid van slechte lucht in uw woning aan te pakken met één van de beste luchtreinigers op de Belgische markt: de Therapy Air luchtreiniger.


luchtreiniger of luchtzuiveraar prijs


Een oplijsting van de meest gestelde vragen over luchtreinigers

Er zijn al heel wat vragen gesteld over een luchtreiniger. Wat is een luchtreiniger precies? Wat doet een luchtreiniger? Waarom zou ik een luchtreiniger aanschaffen? Dit zijn maar enkele vragen die een luchtreiniger met zich mee brengt. 

We hebben de meeste gesteld vragen hier voor u op een rijtje gezet. 

Hier zijn de meest gestelde vragen en hun antwoorden over luchtreinigers.

Als u deze vragen allemaal doorneemt hebt u waarschijnlijk een antwoord op uw vraag/vragen. 

Indien u toch nog vragen zou hebben kan u ons altijd contacteren, wij beantwoorden met veel plezier uw vragen.

Vraag: Wat is een luchtreiniger?

Antwoord: Een luchtreiniger is een apparaat dat de lucht van een gesloten ruimte reinigt door verontreinigende stoffen uit de lucht te verwijderen.

Vraag: Zijn luchtzuiveraars anders dan luchtreinigers?

Antwoord: Nee, luchtzuiveraars of luchtreinigers zijn dezelfde dingen waarvan het primaire doel is de lucht te reinigen. Er zijn verschillende soorten luchtreiniging technologieën die door luchtreinigers worden gebruikt. (Bron: EPA Handboek)

Vraag: Hoe werkt een luchtreiniger?

Antwoord: Een luchtzuiveraar zuigt de lucht aan met behulp van een ventilator en voert deze door zijn filter(s) of reiniger om de lucht te zuiveren. Sommige luchtzuiveraars hebben geen ventilator nodig, maar zijn minder effectief.

Vraag: Wat zijn de luchtzuivering technologieën?

Antwoord: Een veel gebruikte technologie is het gebruik van een vezelachtig filter om verontreinigende stoffen te absorberen. Andere methoden zijn elektrostatische neerslag (ESP), gebruik van absorberende stoffen, ultraviolette kiem dodende bestraling (UVGI), ionen generatie, ozongeneratie, plasmagolf, enz. Een luchtreiniger kan over één of meerdere luchtreiniging technologieën beschikken.

Vraag: Wat is een HEPA luchtreiniger?

Antwoord: Een luchtreiniger die gebruik maakt van een HEPA filter als primaire luchtreiniging methode staat bekend als een HEPA luchtreiniger.

Vraag: Waar staat HEPA voor?

Antwoord: HEPA staat voor High-Efficiency Particulate Air. Een HEPA filter is gemaakt van verschillende soorten vezels. Het is ontworpen om deeltjes met een grotere efficiëntie op te vangen. Een HEPA filter kan meer dan 99% van de fijne deeltjes met een diameter tot 0,3 micron verwijderen.

Vraag: Wat is PM2.5?

Antwoord: PM2.5 staat voor Particulate Matter met een grootte van 2.5 micron in diameter. Het kunnen vaste deeltjes of vloeistof druppeltjes in de lucht zijn.

Vraag: Wat is de actieve koolfilter?

Antwoord: De actieve koolfilter bestaat uit een dikke laag actieve kool, die gassen en vluchtige organische stoffen (VOC’s) uit de lucht absorbeert. Het helpt verschillende soorten geuren te verminderen. Het is ook bekend als het actieve koolfilter.

Vraag: Wat zijn de voorfilters?

Antwoord: Voorfilters worden gebruikt om grote deeltjes uit de lucht te vangen voordat deze door de kernfilters gaan. Het verhoogt de efficiëntie van de primaire HEPA en koolstoffilter. In de meeste gevallen zijn voorfilters wasbaar, en hun vervangingskosten zijn veel lager dan de centrale filters.

Vraag: Wat is de CADR van een luchtreiniger?

Antwoord: CADR staat voor Clean Air Delivery Rate. Het wordt uitgedrukt in kubieke meter per minuut (CFM). Hoe groter de CADR, hoe effectiever de luchtreiniger voor een bepaalde ruimte. De huidige CADR standaard is alleen geschikt voor vervuilende deeltjes. Bereken de exacte CADR die u nodig heeft met onze gepersonaliseerde CADR calculator voor luchtreinigers.

Vraag: Wat is ACH voor een luchtreiniger?

Antwoord: ACH of ACPH staat voor Air Change Per Hour. ACH is hoe vaak een luchtreiniger de lucht van een kamer van een bepaalde grootte in een uur kan reinigen. Bijvoorbeeld, 4 ACH voor een kamer van 500 vierkante meter betekent dat hij de lucht van die kamer 4 keer per uur filtert, of dat hij 15 minuten nodig heeft om de lucht van de hele kamer te zuiveren. Als u de kamer groter maakt, krijgt u een lagere ACH en vice versAntwoord: Bereken de vereiste luchtverversing met onze geavanceerde ACH calculator om een luchtreiniger te kiezen.

Vraag: Is het veilig om luchtreinigers te gebruiken?

Antwoord: HEPA luchtreinigers zijn volledig veilig om te gebruiken. De luchtreinigers die gebruik maken van plasma of ionisatoren genereren enkele schadelijke bijproducten zoals ozon, koolmonoxide. In de meeste gevallen zijn deze methoden optioneel, en produceren ze ozon in een veilige hoeveelheid.

Vraag: Welke luchtreinigers zijn schadelijk?

Antwoord: Opzettelijke ozongeneratoren zijn onveilig om in een woonruimte als luchtreiniger te gebruiken. Als een luchtreiniger een hoge hoeveelheid ozon genereert, dan kan dit schadelijk zijn omdat ozon giftig is voor de longen.

Vraag: Wat zijn de voordelen van luchtreinigers?

Antwoord: Luchtreinigers zijn goed voor mensen die lijden aan allergie, astma of ademhalingsmoeilijkheden. Het helpt ook waar de lucht vervuild is met een grote hoeveelheid verontreinigende stoffen zoals rook of chemische stoffen en waar broncontroles nauwelijks mogelijk zijn.


luchtvervuiling

luchtvervuiling


Vraag: Hoe vaak moet ik het filter van een luchtreiniger vervangen?

Antwoord: Meestal moet u het HEPA filter na 6-12 maanden vervangen, afhankelijk van het gebruik. Koolstoffilters raken snel verzadigd, en het kan zijn dat ze eerder aan vervanging toe zijn dan het HEPA filter. Het verschilt ook per fabrikant en luchtzuivering model. Bijna alle luchtreinigers hebben een indicator voor de levensduur van het filter.

Vraag: Helpt een luchtreiniger om vocht te verminderen?

Antwoord: Nee, luchtreinigers controleren het vocht in de binnenlucht niet.

Vraag: Helpen luchtreinigers de groei van schimmels te verminderen?

Antwoord: Nee, luchtreinigers helpen niet om schimmelgroei te verminderen. Het verwijdert echter wel de schimmelsporen uit de lucht. U moet de luchtvochtigheid binnenshuis onder controle houden om de groei van schimmels te minimaliseren.

Vraag: Hoeveel elektriciteit verbruikt een luchtreiniger?

Antwoord: Een luchtreiniger heeft niet veel energie nodig om te werken. Het grootste deel van de energie is nodig om de ventilator te laten draaien die de lucht circuleert. Een luchtreiniger uit het middensegment verbruikt gemiddeld ongeveer 50W.

Vraag: Kan ik de luchtreiniger de hele nacht laten werken?

Antwoord: Ja, dat kan. De meeste luchtreinigers hebben een automatische modus. Ze werken op basis van de kwaliteit van de binnenlucht, wat energie-efficiënt is.

Vraag: Hoeveel kost het vervangen van een filter?

Antwoord: Dat varieert van merk en model. Normaal gesproken kost de jaarlijkse vervanging van een filter in een luchtzuiveringsinstallatie gemiddeld zo’n 60-70 euro.

Vraag: Hoeveel lawaai produceert een luchtreiniger?

Antwoord: Een luchtreiniger heeft meerdere snelheidsstanden van de ventilator. Op de hogere snelheidsstand krijg je veel lawaai, en ze draaien stiller op de lagere ventilatorstand. Dit verschilt echter per fabrikant en model.

Vraag: Kan ik de luchtreiniger gebruiken met de ramen open?

Antwoord: Ja, dat kan, maar het zal de effectiviteit van de luchtreiniger verminderen.

Vraag: Welke luchtreinigers zijn het beste?

Antwoord: Echte luchtreinigers op basis van HEPA zijn het best in prestaties.

Vraag: Wat moet ik controleren voordat ik een luchtreiniger koop?

Antwoord: Controleer eerst of het filter een echte HEPA filter is, geen neef van een HEPA filter. Controleer vervolgens de CADR en ACH voor de grootte van uw kamer. Af en toe kunt u de draagbaarheid, het geluidsniveau, de automatische modus, de ventilatorsnelheid, de levensduur van de filters, de vervangingskosten van de filters, de bruikbaarheid, de AHAM-classificatie, de Energy Star-classificatie, enz. controleren.

Vraag: Wat moet ik controleren om een luchtreiniger voor allergie te kopen?

Antwoord: Voor een allergie patiënt, moet u ten minste 3 luchtverversingen per uur (ACH) voor uw kamer. Controleer ook het geluidsniveau, omdat je de luchtreiniger misschien ’s nachts moet laten werken. De luchtkwaliteit sensor moet goed zijn voor een soepele werking.

Vraag: Wat moet ik controleren om een luchtreiniger te kopen die rook en geuren verwijdert?

Antwoord: Om rook effectief te verwijderen, moet u ten minste 5 luchtwisselingen per uur (ACH) uitvoeren. Ook moet u een luchtreiniger hebben met een actief kool of een actief aluminiumoxide filter om de geur van rook te verwijderen.

Vraag: Wat moet ik controleren om een luchtreiniger te kopen die vluchtige organische stoffen (VOC’s) verwijdert?

Antwoord: Een dikkere laag actieve koolfilter zal helpen om de VOC gassen te absorberen. Plasmagolven of UV-lampen zijn ook nuttig om gassen te verwijderen. U kunt er een kiezen met de volgende filtercombinatie om een grotere doeltreffendheid te verkrijgen.

Vraag: Waar moet ik een luchtreiniger plaatsen?

Antwoord: Plaats het apparaat op een plaats waar het de lucht gemakkelijk kan aanzuigen en laten stromen. Zorg er altijd voor dat niets de luchtstroom kan blokkeren.

Vraag: Hoe weet ik dat mijn luchtreiniger werkt?

Antwoord: De meeste luchtreinigers hebben een ingebouwde deeltjessensor die altijd de luchtkwaliteit binnenshuis controleert. Soms kan deze verkeerde gegevens geven. U moet de deeltjes sensoren regelmatig schoonmaken. Als u sceptisch bent over uw luchtreiniger, kunt u een luchtkwaliteit monitor meenemen om de luchtkwaliteit in huis onafhankelijk te controleren.

Vraag: Hoe lang gaat een luchtreiniger mee?

Antwoord: Een luchtreiniger gaat 3 tot 5 jaar mee. Regelmatig onderhoud zorgt voor een langere levensduur. Volg altijd de instructies van de fabrikant om hem te onderhouden.


luchtreiniger of luchtzuiveraar prijs


Ken jij de X-Trend infraroodcabines al?